IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският борсов регулатор обвини Банкман-Фрийд в измама*

Според SEC той е прикривал рискове, както и връзката на FTX със сестринската компания Alameda Research

16:17 | 13.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрийд бе обвинен от американските власти в изпълнението на многогодишна схема за измама на инвеститори.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) заяви във вторник, че Банкман-Фрийд, който бе арестуван в понеделник на Бахамите и е изправен пред криминални обвинения в САЩ, е набрал над 1,8 млрд. долара от инвеститори, съобщава Bloomberg. SEC също така посочва, че той е прикривал рискове, както и връзката на FTX със сестринската компания Alameda Research, като е използвал смесени потребителски средства.

„Предполагаме, че Сам Банкман-Фрийд е изградил къща от карти на основата на измамата, докато е казвал на инвеститорите, че това е една от най-сигурните сгради в криптосектора“, казва в позицията председателят на SEC Гари Генслър.

Банкман-Фрийд е използвал милиарди долари потребителски средства, за да помогне за разрастването на другите си компании, става ясно от обвинението на SEC, заведено в съд в Ню Йорк. Според него FTX е набрала над 1,8 млрд. долара, включително 1,1 млрд. долара от 90 американски инвеститора, в рамките на „организирана схема за измама на инвеститори в ценни книжа“, които са го подкрепили, вярвайки, че върху FTX се упражнява нужният контрол.

Alameda Research е имала правото да има отрицателен баланс на FTX и е била изключена от протоколите за риск на борсата, става ясно от обвиненията. Според SEC лично Банкман-Фрийд е постановил оценките за риска да не важат за Alameda, като също така е скрил обхвата на връзките между двете компании от инвеститорите.

Според SEC само до миналия месец Банкман-Фрийд е продължавал да подвежда инвеститорите, опитвайки се да запълни многомилиардната дупка, докато FTX се е затруднявала да изпълни исакнията за тегления на средства от потребители. Той е спрял, след като FTX и Alameda са подали документи за защита от фалит на 11 ноември, посочват регулаторите.

SEC иска забрана Банкман-Фрийд да заема постове в публични компании или да предлага крептовалути или ценни книжа. Агенцията също така ще настоява той да възстанови активите, придобити по незаконен път.

Във вторник Комисията за търговия със стокови фючърси също заяви, че съди Сам Банкман-Фрийд FTX и Alameda Research за нарушаване на федералните закони.

Регулаторът твърди, че Банкман-Фрийд и други мениджъри на FTX са взели стотици милиони долари заеми от Alameda за покупки на недвижими имоти и политически дарения.

„Под ръководството на Банкман-Фрийд мениджърите на FTX са създали условия в основния код на FTX, които позволяват Alameda да поддържа по същество неограничена кредитна линия“ на борсата, посочват от регулатора в жалба, заведена пред федерален съд в Манхатън.

Банкман-Фрийд е единственият индивидуален обвиняем в жалбата.

По-рано през деня станаха ясни и криминалните обвинения срещу Банкман-Фрийд, заради които той бе арестуван в понеделник на Бахамите.

Според документите основателят на FTX трябва да отговаря по осем обвинения, включително конспирация и измама за злоупотреба с милиони долари потребителски средства.

Според обвиненията Банкман-Фрийд се е съгласил с други извършители да „измами потребители на FTX.com, като злоупотреби с депозитите на тези потребители и използва тези депозити, за да плати за разходи и дългове на Alameda Research.

*Актуализирано към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още